Es Ansle
BATUNUNGGUL, Es
ansle yang dijumpai hanya setiap enam bulan sekali. Es yang terbuat dari
campuran ketan, bijik, bubur kajang disiram santen hangat. Segar. Cita rasa
santan terasa kental dimulut.
Kesegaran
khas membuat warga antre membeli. Warung bersebelahan dengan banjar Sampalan
atau lebih tepatnya pertigaan timur lapangan.
Menurut
pedagang Desak Ketut Alit saat ditemui mengatakan es ansle sangat spesial
dibuat hanya Hari Raya Galungan. Es ini dijual hanya Galungan dimaksudkan ada
rasa rindu kampung. Maklum, sebagain besar warga merantau di Denpasar dan
sekitarnya.
Mereka
ada kerinduan besar terhadap daerah kampung tercinta. Tidak lengkap rasanya
kalau tidak mencicipi es tersebut.
"
menikmati es ini sangat mengapus dahaga kampung selama enam bulan ditinggal,
" kata Dewa Dwik. (*)
0 comments:
Post a Comment