Monday 15 February 2016

Segerkan Hari Raya Dengan Es Ansle Rindu Kampung Halaman



Es Ansle 


BATUNUNGGUL, Es ansle yang dijumpai hanya setiap enam bulan sekali. Es yang terbuat dari campuran ketan, bijik, bubur kajang disiram santen hangat. Segar. Cita rasa santan terasa kental dimulut.
Kesegaran khas membuat warga antre membeli. Warung bersebelahan dengan banjar Sampalan atau lebih tepatnya pertigaan timur lapangan.
Menurut pedagang Desak Ketut Alit saat ditemui mengatakan es ansle sangat spesial dibuat hanya Hari Raya Galungan. Es ini dijual hanya Galungan dimaksudkan ada rasa rindu kampung. Maklum, sebagain besar warga merantau di Denpasar dan sekitarnya.
Mereka ada kerinduan besar terhadap daerah kampung tercinta. Tidak lengkap rasanya kalau tidak mencicipi es tersebut.
" menikmati es ini sangat mengapus dahaga kampung selama enam bulan ditinggal, " kata Dewa Dwik. (*)


No comments:

Post a Comment